Düşük yapma çoğu kadının başına gelebilecek bir durumdur. Bundan dolayı bu konu ile ilgili merak edilen pek çok soru bulunmaktadır. Tabi bunun yanında; düşük yapma belirtileri nelerdir, düşükte nasıl kanama olur , düşükten sonra vücudun toparlanması , düşük yapma nedenleri gibi sorulara cevapları ile yazımızda yer verdik.
Gebelik durumlarında anne adaylarının en büyük korkusu düşük yapma olayıdır. Bu korku aslında anne adaylarını tedirgin edip kötü olmalarına sebebiyet verir. Gebelikte düşük yapma belirtileri yaygın olarak vajinal lekelenme veya kanama, karında , belde ağrı veya kramp girmesi, vajinadan sıvı boşalması veya parça gelmesi en yaygın görünen belirtilerdendir.
Anne adaylarının en büyük korkusu gebelikte kanama olması bundan dolayı tedirgin olurlar ve dikkatli olmaya çalışırlar. Düşük yapma sırasında kasıklarda ve belde oluşan ağrılar ile birlikte vajinal kanama gerçekleşir. Bu kanama adet kanaması gibi veya parça , pıhtı şeklinde de meydana gelir. Gebeliğin başlarında veya ortalarına yakın çamaşırınızda leke veya kan görülebilir.
Anne adayları düşük yaptıktan sonra fiziksel olarak toparlanmaları birkaç saatten birkaç güne kadar değişkenlik gösterebilmektedir. Regli dönemleri 4-6 hafta içerisinde düzene girer ve düşükten sonra yumurtlama dönemlerinde hamile kalmaları tekrar mümkün olabilmektedir. Bunların yanında anne adayı travmatik bir deneyim yaşadığı için toparlanması için biraz zaman alacaktır bundan dolayı anne iyi bir şekilde dinlenmelidir.
En yaygın nedenlerinden biri Fetal genetik nedenlerdir bu nedenler 8 haftadan önceki düşüklerin dörtte üçünde görünen embriyonun kromozomlarından bozukluğu nedenidir bu bozukluktan dolayı organları sağlıklı oluşamaz ve düşükte atılır. Başka bir yaygın neden ise annede bulunan rahatsızlıklar tansiyon, böbrek, kalp rahatsızlığı gibi. Ayrıca gebelik sırasında annenin enfenksiyona maruz kalmasıda düşük yapma nedenlerindendir. Anne yada Babada bulunan genetik kusurlar da önemli nedenlerden biridir çünkü eğer fetüste kromozom bozukluğu oluşturarak düşük yapmasına sebebiyet verir.
Anne adayını takip eden doktor hem annenin hemde babanın tıbbı geçmişini ve genetiğini iyi bilmelidir. Anne adayının kızamık , suçiçeği gibi enfenksiyonel durumlarda bağışıklığının olup olmadığı bilinmelidir. Gebelik sırasına alınan her ilaç takip edilen doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Anne adayları yaterken arkasına yastık koyarak dönme riskini ortadan kaldırabilir.
Anne adayı öndeden düşük yapmış ise nedenini bulup ona uygun tedavi uygulanmalıdır. Düşük tehlikesinin olduğu durumlarda anneye ilaç tedavisi uygulanır bu ilaçlar ağızdan , vajinadan veya iğne yoluyla yapılır. Anneden oluşan kanama durdurulsa bile tedavi 12 ila 16. Haftalarına kadar tedavi devam edilmektedir
Gebeliklerin 20. Haftasından önce fetüsün kaybedilmesi düşük olarak kabul edilir. Tanımlanan gebeliklerin %15 ila %25 i düşük ile sonuçlanmaktadır. Düşüklerin %80 ninden fazlası hamileliğin ilk üç ayında gerçekleşmektedir.