Gamma Knife Nedir?

Gamma Knife nedir, nasıl yapılır, tedavi sonrası nelere dikkat etmek gerekir, kesin çözüm mü gibi sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Beyin cerrahlarının beyninde ulaşılamayacak anormal kısımlarında, herhangi bir bölümünün kesiye ihtiyaç duymadan, ameliyat olabilmesine olanak sağlama durumudur. Ameliyatta gamma knife, stereotaktik radyocerrahi ismi verilen bir teknik uygulanır. Hastalıklı beyin dokusu gamma işlemi ile yok edilmesi sağlanır.  Sistem, her kısmı kendi başına normal beyin dokusuna zarar vermeyecek enerjiye sahip olan 192 adet küresel yerleşimli ile ayrı kaynaktan ulaşan gama ışınlarının hastalıklı beyin dokusunda buluşup yüksek enerjinin hastalıklı doku sevk edilir bu dokuyu kaldırması kuralına dayanır. Bu sebeple radyoterapi tedavisinden değişiklik gözlemlenen cerrahi yöntemde tedavi ilk seansta bitirilir. Çoğunlukla açık beyin cerrahisinin imkanı olmadığı ya da yüksek risk taşıdığı zamanlarda tercih edilen bir yöntemdir. Gamma knife cerrahisinin etkisi tedavide kullanılan cihazın işlevine ve beyin içindeki anormal dokuyu keşfetmek için kullanılan taklitlere bağlıdır.

Gaama Knife Yan Etkileri Nelerdir?

Gamma knife uygulaması ardından radyasyona bağlı tümör dokuda ya da normal dokuda şişlik gözlemlenebilir bu durum geçici olmakla birlikte ilaçla tedavi edilebilir.  Gamma Knife uygulamasının kalıcı bir yan etkisi yoktur.

Gamma Knife Kesin Çözümüdür?

Gamma Knife iyi huylu tümörlerde olduğu kadar kötü huylu tümörlerde de güzel sonuçlar verebilen bir tedavi yöntemidir. Kötü huylu özelikle metastaz yapmış tümörler üzerinde oldukça etkili olduğu biliniyor. Gamma Knife tedavisinde tümör üzerinde %85 oranında başarı sağlanması mümkündür. Normal radyasyon tedavilerine karşılık vermeyen hastalıklarda da oldukça başarılı sonuçlar verebiliyor.

Gamma Knife Hangi Tümörlere Uygulanabilir?

Gamma Knife menenjiomalar, hipofiz adenomları, akustik nöromalar gibi iyi huylu tümörlerin tedavisinde hem de beyin metastazları, glial tümörler gibi kötü huylu beyin tümörlerinin tedavisinde kullanılabilir. Gamma Knifel beyin tümörü rahatsızlıkları haricinde arteriovenöz malformasyonlar ve kavernomlar gibi damar hastalıklarında ve trigeminal nevralji, parkinsonizm, epilepsi gibi fonksiyonel hastalıkların tedavinde kullanılır.  

Gamma Knifenin Riskleri

Gamma Knifenin bilindik bir riskinin olmamasıyla birlikte tedavi sonrası tümörde ya da dokuda geçici şişlikler yaşanabilir.

Gamma Knife Kimlere Yapılır?

Gamma Knife menenjiomalar, hipofiz adenomları, akustik nöromalar gibi iyi huylu tümörleri hem de beyin metastazları, glial tümörler gibi kötü huylu beyin tümörleri olan kişilere yapılabilir. Ayrıca arteriovenöz malformasyonlar ve kavernomlar isimli damar hastalıkları bulunan kişilere uygulanabilir.

Gamma Knife Nasıl Uygulanır?

Tedavi için lazım olan koordinatların sağlanabilmesi ve işlem sırasında hastanın hareket etmesini engellemek adına stereotaktik çerçeve hastanın başına sabitlenir. Tedavinin doğru olarak yapılabilmesi için radyasyonun gereken yere verilebilmesi hayati önemdedir. Stereotaktik çerçevenin hastaya yapılabilmesi ile tümörün yeri tam olarak anlaşılırken, hastanın da cihazın içinde doğru pozisyonda tutulması lazımdır.

Gamma Knife Devlet Karşılıyor Mu?

Gamma Knife uygulaması SGK aracılığıyla devlet koruması altına alınmıştır.

Gamma Knife Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tedaviden 2 gün sonra bantlar çıkartılarak banyo yapılabilir. İşlem sonrasında pansuman yapılmasına gerek yoktur. Tedavi esnasında iğne yapılan yerlerde ağrı durumunun yaşanması gayet normaldir. Ağrı kesici kullanmakta bir sakınca yoktur. 




Yorumlar
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...