GAPS diyeti nedir, nasıl yapılır, açılımı nedir, kimler uygulaya bilir, hangi hasatlıklara iyi gelir gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
GAPS diyeti yapabilmek için hayatınızdan işlenmiş gıdaları, pastörize süt ürünlerini, birçok tahılı çıkarmanız lazım. GAPS diyeti yaklaşık iki yıl kadar sürebilen çok kısıtlayıcı bir diyettir. GAPS diyeti üç aşamalıdır ve aşamaları aşağıdaki gibidir;
GAPS diyetine girişte, birinci aşamada haşlanmış et ve balık, papatya çayı, iyi pişmiş sebze, çiğ ballı zencefil, ev yapımı fermente peynir, yoğurt, arıtılmış su gibi yiyecekler tüketilmeli bu aşama oldukça kısıtlı olsa da kişilerin sindirim sistemlerinde bulunan sorunların düzelmesi için oldukça yararlıdır. Ancak birinci aşamada; ishal, gaz, kabızlık, şişlik gibi sorunlar yaşarsanız ikinci aşamaya geçmeyin. Bu tür sorunlarınız yoksa ikinci aşamada beslenmenize, organik yumurta sarısı, ev yapımı tereyağı, et ve sebzeyle yapılan güveç ekleyebilirsiniz. Üçüncü aşamada beslenmenize, avokado, fermente sebzeler, lahana turşusu ekleyebilirsiniz, dördüncü aşamada diyetinize, GAPS muzlu süt, taze sıkılmış havuç suyu, zeytinyağı, ızgara et ekleyebilirsiniz. Beşinci aşamada diyetinize, elma püresi, taze sıkılmış meyve suyu, çiğ sebzeler ekleyebilirsiniz. GAPS diyetinin girişinin son aşaması olan altıncı aşamada beslenmenize, çiğ meyveler, ballı artırmak, kurutulmuş meyveler ekleyebilirsiniz.
1.5-2 Yıl kadar sürebilecek olan GAPS diyetinin tamamında, diyetinize yumurtalar, taze sebze ve meyveler, orta miktarda fındık, Hindistan cevizi yağı ve zeytin yağı gibi doğal yağlar eklenebilir, ayrıca GAPS diyetinin tamamlama aşamasında, her öğün kemik suyu içmeyi ihmal etmeyin, yemekle birlikte meyve yiyin, organik yiyecekleri oldukça sık tüketin.
Üçüncü ve son aşama GAPS diyetine yeniden giriş aşaması olarak bilinir, bu aşamada diyete patates ve küçük porsiyonlarla başlayıp porsiyonları geçtikçe büyütmenizi tavsiye ederiz. GAPS diyetinin bu aşamasında, kemik suyu, etler, sek şarap, fındık, kefir, taze meyve ve sebzeler, doğal peynirler, yumurtalar tüketebilirsiniz. GAPS diyetinde süt, kahve, çay, şurup, alkol (şarap hariç),soya gibi yiyeceklerden kesinlikle kaçınılması gerekir.
GAPS diyeti, kişilerin tahılları ve tahıl ürünlerini, pastörize süt ürünlerini, nişastalı sebzeleri ve rafine karbonhidratları tüketmemesini gerektiren sıkı bir diyet olarak bilinir.
GAPS diyetinde tüketilmemesi gerektiren besinlerin başında tam tahıllar gelir. Buğday, mısır, çavdar, pirinç, yulaf, arpa, karabuğday, bulgur, kuskus, makarna gibi besinler tüketilmesi yasaklanır. Laktoz içiren sütler, sosis, sucuk nohut, hazır meyve suları, paketlenmiş gıdalar gibi besinlerden diyet esnasında uzak durulması gerekir.
GAPS diyetinin açılımı, bağırsak beyin ilişkisi, bağırsak beyin hastalıkları ve bağırsak fizyolojik olarak bilinir.
GAPS Diyeti Hangi Hasatlıklara İyi Gelir?
GAPS diyeti, depresyon, otizm, sızdıran bağırsak hasatlıklarına iyi geldiği biliniyor.
GAPS diyeti, otizm, şizofreni, depresyon, sindirim sistemi sorunu yaşayan kişilerin doktor gözetiminde GAPS diyeti uygulaması önerilir.
GAPS diyeti bağırsak hastalıklarını tedavi etmeye yardımcı olurken iyi veya kötü bir şekilde kilo verilmesini sağlar.