Obezite hastalarının başvurduğu gastirik bypass ameliyatı ile ilgili nedir, kimlere yapılır, kaç kilo verilir, devlet karşılar mı gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Gastirik Bypass ameliyatı yani kısaca halk arasında bilinen ismiyle tüp mide ameliyatı obezite hastalarında tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Mide ameliyatla tüp haline getirilir. Sindirim sistemi organlarına bakıldığı zaman hepsinin ince uzun borular halinde olduğu gözlemlenir. Midenin bu sistemde bir istisna olmasının nedeni daha fazla gıda alabilmesi ve depolayabilmesi amacıyla boru görünümünde değil kese görünümümde bir yapısı bulunur. Ameliyatla midenin bir kısmı dönüşü olmayan biçimde alınır. Bu ameliyatla midenin içine herhangi bir şey yerleştirilmez. Mide küçültüp, ince bağırsakların bir bölümün devre dışı bırakılmasıyla kilo kaybının yaşanması hedeflenir.
Bu ameliyatla ilgili en çok merak edilen soru işlemin kimlere ve hangi yaş grubuna uygulanabileceğidir. Bu ameliyatın yapılabilmesi için şahısın 18 yaşından büyük 65 yaşından küçük olması gerekir. 18 yaşı altı kişilerde ebeveyn onay imzası ve doktor onayı şartı vardır. 65 yaş grubu üstünde bu işlem uygulanabilmesi için kişinin genel sağlık durumunun ameliyat için uygun olması gerekir. Ayrıca bu ameliyatı obez sayılanlar, vücut kitle oranın gereğinden fazla olanlar. Şişmanlığa bağlı hipertansiyon, uyku apnesi tarzı sorunlar yaşayanlar yaptıra bilir.
Kişinin hayatında en ufak hareketleri dahi yapmasına engel olan obezite insanların yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Yaşam kalitesi düşen şahıslar, tıbbi yöntemlerle fazla kilolarından kurtulmak istemekte ve bu noktada gastirik bypass ameliyatı ile karşılaşmaktadırlar. Bazı durumdaki hastalar yaptığı hiçbir yöntemle kilo veremiyorsa ameliyatta yönlendirilir. Bu ameliyat sayesinde insanlar yaklaşık 40 kilo civarı fazla kilosundan kurtulmuş olurlar. Ameliyat sonrası kişiler genelikle 10-20 kilo arasında kilo kaybı yaşamaktadır. Verilen kiloların geri alınmaması adına özelikle ilk 6 ay çok dikkatli olunması gerekmekte. Yediği içtiği şeylere dikkat etmeyen kişiler genelde verdikleri kiloları geri alabilirler. Ameliyat sonrası en fazla kilo kaybı ilk ay içinde yaşanır daha sonraki aylar hastanın azmine bağlıdır. Kilo verme miktarı kişiden kişiye değişse de iki ay içerisinde yaklaşık 25 kiloya kadar verilebilir.
Ameliyat esnasında hem mide hem bağırsaklar yeniden şekillenir. Gastirik Bypass ameliyatları ortalama 1-2 saat arasında sürmekle birlikte. Aşağıdaki durumlar ameliyatın süresini etkileyebilir;
· Ameliyat sırasında çok olmasa da bazen kompilasyon gelişebilir doktorunuz öncelikli olarak onunla ilgileneceği için ameliyat süreniz uzayabilir.
· Eğer kilonuz çok yüksekse işlem ameliyat şeklinde ilerleyecek buda sürenin uzamasına neden olacaktır.
Gastirik Bypaas ameliyatı hekimden hekime, hastaneden hastaneye değişebilmektedir. Ayrıca hastanın vücut yapısı da ameliyat ücretini belirleyen bir faktör olduğu için bir fiyat söylemek yanlıştır.
Gastirik Bypass ameliyatı devlet hastanelerinde yapıldıkları zaman bazı şartlar sağlanırsa SGK tarafından masraflar karşılanır. Ameliyatı devletin karşılayabilmesi için en önemli olan şey vücut kitle indeksinin %40 üstünde olmasıdır.