Gastrit neden olur, belirtileri nelerdir, gastrit şişkinlik yapar mı, gastrit hastaları oruç tutabilir mi gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Mide iç yüzeyini döşeyen ve gastrit mukoza ismi verilen zarın iltihaplanması olayıdır. Mide yediği yiyecekler için tampon işlevi görür. Yiyecekler midede asidik özellikteki mide suyuyla sindirilir. Midede ayrı olarak diyetle alınan proteinleri parçalayan sindirim enzimlerine olanak tanınır. Helicobacter pylori ismi verilen bakteri ve enfeksiyonlar gastritte neden olur. Gastritin nedenleri aşağıdaki gibidir;
· Sigara ve aşırı alkol kullanımı
· Zihinsel ve fiziksel stres
· Gıda alerjileri
· Radyasyon terapisi
· Besin zehirlenmeleri
· İlerleyen yaş
· Radyasyon terapisi
Gastrit her kişide farklı bir şekilde ortaya çıkar. Bazı kişilerde hiç belirtide göstermeye bilir. Akut gastrit aniden ortaya çıkan karın ağrısı tipiktir. Ağrıyan bölgeye bakı uygulandığı zaman ağrıma şiddetinde artma yaşanır. Akut gastritin belirtileri şunlardır;
· Sırt ağrısı
· Bulantı ve kusma
· İştahsızlık
· Devamlı geğirme
· Karında tokluk hissi
· Kanlı ya da kahve telvesi biçiminde kusma
· Siyah dışkı veya dışkıda kan
· Mide ekşimesi
Kronik gastrit çoğu zaman belirti göstermez. Bazı hastalarda geğirme, şişkinlik gibi belirtiler gözlemlenebilir.
Akut gastrit, mide ve sırtta ağrı yapabilir. Kronik gastrit genellikle belirti göstermez sadece zaman zaman hazımsızlık ve şişlik ve yemeklerden sonra dolgunluk yapabilir.
Gastrit midedeki yanmaya bağlı olarak zor nefes almaya ve dolayısıyla kalp çarpıntısına neden olabilir. Özellikle öğün tüketildikten sonra ve tok halde yatan insanlarda kalpte baskı ve çarpıntı yaşayabilir. Hastalar nefes almada da güçlük sorunu yaşayabilir. Hastalar bazı nedenlerde kalp krizi geçirdiğini bile düşünebilir ve acile gidebilirler bu noktada hastanın öyküsünün iyi öğrenilmesi ve teşhisin doğru konması hem hasta hem doktor açısından oldukça önemlidir.
İlaçlar ve alkolün neden olduğu gastritler alkol ve ilaç tüketiminin azaltılmasıyla ortan kalkabilir.
Mide asidini baskılayıcı antiasitler, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör blokerleri gibi ilaçlar kullanılarak geçilmesi sağlanır. Helicobacter pylori ve gibi bakterilerden kaynaklanan sorunlarda antibiyotik tedavisi uygulanır. Kronik otoimmün gastrit çoğunlukla B12 vitamini eksikliğiyle birlikte görünür.
Gastrit hastalarının aşağıdaki yiyecekleri tüketmesi önerilmez;
· Kahve, çay, kakao, limonata, asitli içecekler
· Kaşar peyniri, dil peyniri, beyaz peynir dışında kalan peynirler
· Kepekli ve sıcak ekmekler
· Ekşi yoğurtlar
· Kabuklu ve kumlu meyveler
· Tarhana, domates gibi çorbalar ve hazır çorbalar
· Sütlü tatlılar dışındaki tahin pekmez, çikolata gibi tatlılar
Mide asidinin salgılanmasının yavaşlatılabilmesi adına ilaçlar önerilebilir. Omeprazol, lansoprazol, rabeprazol ve pantoprazol barındıran ilaçlar bu ilaçlar arasında gösterilir.
Uzun zamanlı açlıkta mideyi rahatlatacağı için, gastrit oruç tutabilir ve ilaçlarını iftarda ya da sahur da alınması olumsuz bir etkiye neden olmaz
Yaşanan stres sorunları gastritin bir başka nedeni olarak bilinir.