Evlerimizde bizimle birlikte yaşayan ufak tüylü dostlarımız sayesinde daha keyifli yaşıyoruz. Bu tüylü dostlarımızın normal davranışları dışında tavrı olduğunda ise hepimiz endişelenip bazı soruların cevaplarını arıyoruz. İştahsızlık da bunlardan birisi. Peki köpeklerde iştahsızlık neden olur ve nasıl geçer? Neler yapılması gerekir?
Köpeklerde iştahsızlık sebepleri arasında birçok farklı neden olabilir. İştahsızlık probleminin çoğunlukla temel nedeni depresyona bağlıdır. Sahibinden yeterli ilgiyi görmeyen, hareketsiz bir yaşam süren, alıştığı çevre koşulları değişen dostlarımızda depresyon ve buna bağlı olarak da iştahsızlık görülebilir.
Bazı durumlarda iştahsızlık sebebi mental olmayabilir. Çeşitli yaralanmalar, iç ve dış parazitler, enfeksiyonlar ya da bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok hastalık sebebi ile minik sevimli dostumuz halsiz ve iştahsız olabilir. Bu sebeple iştahsızlık takibi ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.
Sevimli dostlarımızda da insanlarda olduğu gibi regl dönemi, kimi değişiklikleri barındırır. Kimi fiziksel ve psikolojik değişimler sebebi ile köpeğiniz keyifsiz olabilir, ağrı çekebilir bunlara bağlı olarak iştahsızlık da yaşayabilir.
Köpek yavruları, tıpkı bebekler gibidirler. İstedikleri ilgi, büyüme süreçleri, değişimleri benzerlik gösterir. Diş çıkartan köpek yavruları da huzursuzluk yaşayabilir. Ağızlarının içinde kaşınma, iştahsızlık gibi semptomlar yaşamaları oldukça doğaldır.
Dişi köpeklerde kızgınlık dönemi, agresif geçebilen bir dönemdir. Bu süreçte köpeklerde evden kaçma, dokunulmaya karşı duyarlılık, iştah azalması gibi belirtiler bulunabilir. Köpeklerde kızgınlık döneminde görülen iştahsızlık çok normaldir.
Köpeklerde Kısırlaştırma Sonrası İştahsızlık
Kısırlaştırma işlemi bir ameliyattır. Hatta öyle ki köpeğimiz dişi ise biraz daha ciddi bir ameliyattır. Yapılan kısırlaştırma işlemi sonrasında halsizlik ve iştahsızlık görülebilir. Alınan sedasyonun da bunda etkisi vardır.
Köpeklerde yapılan ameliyat sonrasında yemek yememeleri, bunu istememeleri doğaldır. Burada dikkat edilmesi gereken durum, iştahın operasyon sonrasındaki 3 gün içerisinde normale dönmeye başlayıp başlamadığının kontrolüdür.
Yapılan aşılar, köpeklerimizin herhangi bir hastalığa yakalanmamaları için elimizdeki en büyük önlemdir. Aşıların bazıları, yapıldıktan sonra evcil dostlarımızda ateş, ağrı gibi küçük semptomlar gösterebilir. Böyle durumlar, beraberinde iştahsızlığı da getirebilir.
Köpeklerdeki iştahsızlık bulgusunun nasıl geçeceği, aslında sebebi ile doğrudan ilişkilidir. İştahsızlık tek başına herhangi bir hastalığın sonucu olarak belirtilemez, beraberinde hangi semptomları gösterdiği de gözlemlenmelidir. Bir veteriner hekim gözetiminde bu süreci atlatmanız en sağlıklısı olacaktır.
Yukarıda sayılan, regl dönemi, kısırlaştırma sonrası, aşı sonrası gibi süreçlerde sevimli dostunuz yemeği reddediyorsa durumun normal olduğunun bilincinde olmanız ve paniklememeniz gerekmektedir. Fakat yine de köpeğinizin daha iyi hissetmesi ve iştahının yerine gelmesi için yapabileceğiniz bazı şeyler de vardır:
· Yiyecekleri onlar için daha lezzetli hale getirmeye çalışın,
· Kuru mama tüketiyorsa yaş mama ile karıştırmayı deneyin,
· Kullandığınız mamanın markasını değiştirin,
· Yemek yediği yeri değiştirin,
· Plastik gibi koku yapabilecek mama kaplarından kaçının,
· Yiyeceklerin kokusunun iyi olduğundan emin olun.