Köpekler besleyen kişilerin aklına takılan köpeklerde kabızlık nasıl geçer, evde nasıl tedavi edilir, kabızlık belirtileri nelerdir gibi soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Köpeklerde yaşanan kabızlık nasıl geçer sorusunun yanıtını aşağıdaki gibidir;
· Köpeklerde su tüketimini fazlalaştırılmalı. Mutlaka temiz su tüketmesini sağlamalı, gerektiği zaman mamasına su ilavesi yapılması gerekir çünkü kabızlıkta dahiderasyon en önemli sebepler arasındadır.
· Kabızlığın geçmesi için köpeğinizin daha aktif bir yaşam sürmesini sağlamalı, onunla oyunlar oynayıp yürüyüş mesafelerini artırmalısınız.
· Kabızlık yaşayan köpeklerin mamaları değiştirilmeli özelikle kronik kabızlık sorunu yaşayan köpeklerde lif değeri yüksek mamalar daha çok tercih edilmeli.
Köpeklerde gözlemlenen kabızlık belirtileri durumun şiddeti ve köpeğin cinsine göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel anlamda en çok görünen belirtileri şu şekildedir;
· Birkaç gün boyunca dışkılamama
· Dışkının renginin çok koyu ve sert olması
· Kusma
· Dışkı yaparken acı çekme
· Karın bölgesinde şişlik
· Yemek yememe
· Huzursuzluk
Köpeklerin kabız olma sebepleri köpekten köpeğe değişebileceği için konuyla ilgili en doğru cevabı veteriner hekiminiz verebilir ancak genel anlamda köpeklerde kabızlık nedenleri şu şekildedir;
· Köpekler yemek dışında oyuncak, toka, saç gibi yabancı maddeleri yemeğe meyilli oldukları için bu durum bağırsaklarda tıkanıklığa ve kabızlığa sebep olabilir.
· Köpeklerde lifli yiyeceklerin az tüketilmesi kabızlık sebebidir köpeğinizin mamasını seçerken yüksek lif içerip içermediğine dikkat edin.
· Kalsiyum ve fazla kemik tüketen köpeklerde kabız olma ihtimali çok daha yüksektir.
· Köpekler yaşlandıkça kabız olma oranlarında artış gözlenmektedir.
· Fazla hareket etmeyen köpeklerin kabız olma ihtimalleri oldukça yüksektir
· Su tüketiminin az olduğu durumlarda köpeklerde kabızlık görülür zaten kabızlık nasıl geçer sorusunun ilk cevabı su tüketimi artırmak olacaktır
· Düzenli kullanılan ilaçlar özelikle alerjik bünyeli köpeklerde kabızlığa yol açabilir.
· Sindirim sistemi hastalıkları, hormonsal düzensizlikler gibi durumlarda köpeklerde kabızlığa neden olabilir.
Köpeklerde kabızlık tedavisi neredeyse insanlarla aynıdır. Köpeğinizin bol bol su tüketmesini sağlayıp, belli aralıklarla dışarıda yürüyüşlere çıkarmanızı öneririz. Köpeğinizi rejime sokmak ve egzersizlere başlamasını sağlamakta oldukça yararlı bir sonuç olacaktır. Köpeğinizin lif ağırlıklı beslenmesini saplayın. Evde kabızlık tedavisinde köpeğinize havuç ve kerevizde yedirebilirsiniz.
Kabız olan köpeklerde tedavi aşamasında şu ilaçlar kullanabilir ancak kesinlikle ilaçları veteriner hekim onayı ile alıp kullanmanız gerekir.
· Doravit
· Mydoğ Nova
· Blotic
· Canvit
Köpeklerde hastalık, ameliyat ve anestezi sonrası kabızlık sorunu yaşanabilir. Ameliyattan sonra kabız olan köpeğiniz için konserve balkabağı ve metamucil gibi yumuşatıcıyla besleyebilirsiniz. Ameliyat sonrası kabızlık sorunu yaşayan köpekler dışkı yumuşatıcı lifli yiyecekler sayesinde birkaç gün sonra düzelecekledir.
Hastalık, anestezi ve ameliyat sonrası köpeklerde kabızlık meydana gelebildiği için kısırlaştırma işlemi sonrası köpeklerde kabızlık sorunu yaşayabilir. Bol bol lifli yiyecekler, uzun uzun yürüyüşler ve su tüketiminin artırılmasıyla kabızlık problemi birkaç gün içerisinde geçmiş olacaktır.