Köpeklerde Kanlı İshal Neden Olur?

Sevimli köpekleriniz, ailenin diğer tüm üyeleri gibi hayatınızın vazgeçilmez birer parçası oluyorlar. Bu sebeple yakalanabileceği hastalıklar, başına gelebilecek herhangi kötü bir durum hepimizi endişelendiriyor. Köpeklerde kanlı ishal de üzerinde durulması gereken rahatsızlıklardan birisi. İsmi oldukça korkutucu olan bu hastalık neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl geçer sorularının cevapları yazımızda yer alıyor.

Kanlı ishal hastalığı, elbette ishal formundaki dışkıda görülen kan ile teşhis edilir. Bu bulaşıcı ve ölümcül hastalığa parvo virüsü sebep olmaktadır.

Köpeklerde Kanlı İshal Belirtileri Nelerdir?

Köpeğiniz için ölümcül olabilen bu hastalığın önceden fark edilmesi ve hemen bir veteriner hekime danışılması gerekmektedir. Peki ishal olan köpeğinizin dışkısında kan görmek dışında, ne gibi belirtiler olduğunda bu durumdan şüphelenilmelidir?

·     Köpeğinizin ateşi varsa,

·     Halsizlik ve iştahsızlık bulunuyorsa,

·     Kusuyor ve bu kusma sırasında sarı renkte bir sıvı görüyorsanız,

·     Köpeğinizin dışkısında normalden farklı ve kötü koku varsa,

·     Gözlerinde akıntı bulunuyorsa, kanlı ishal hastalığından şüphelenilmelidir.

Yukarıda sayılan belirtilerin bazıları elbette kendi başına korkulması yersiz olan bulgulardır. Burada bahsedilen, sayılan belirtilerin birçoğu aynı anda bulunuyorsa bu hastalıktan şüphelenilmesi gerektiğidir. Elbette semptomlardan yalnızca birisi dahi varken bir veteriner hekime danışmak, olası hastalıkların baştan teşhis edilmesi için oldukça büyük bir yardımcı olacaktır.

Köpeklerde Kanlı İshal Tedavisi Nedir?

Köpeklerde kanlı ishal hastalığının tedavisinde en büyük başarı sebebi, erken teşhis edilebilmesidir. Teşhis konulan köpeğe uygun tedavi belirlenebilmesi için virüs taraması, kan testleri gibi bir dizi işleme tabi tutulur. Bu süreçte serum ile takviyeler yapılır. Bağışıklık güçlendiriciler, antibiyotikler kullanılarak tedavi işlemi gerçekleştirilir.

Köpeklerde Kanlı İshal Nasıl Geçer?

Erken teşhis edilmediği ya da gereken tedavi uygulanmadığı için ölümcül olabilen bu hastalık, daha önce de belirtildiği gibi parvo virüsünden kaynaklanmaktadır. Bu virüs, hızla bölünebilen ve aynı hızla çoğalabilen bir yapıya sahiptir. Bulaştığı yerde bazen aylarca aktif halde bekleyebilen bu virüs temas halinde köpeğe geçebiliyor.

Hasta olan köpeğin kullandığı mama kabından, suluktan, kıyafetten ya da temasta olduğu herhangi bir nesneden geçebilmektedir. Ayrıca dışkı, idrar ya da salya yolu ile de virüsün bulaşabildiği belirtilmektedir.

Köpeklerde Kanlı İshal Kaç Gün Sürer?

Bu hastalık temas yolu ile köpeğinize bulaştıysa enfeksiyonun ortaya çıkması 3 – 14 gün arasında olacaktır. Virüsün kuluçka süresi yaklaşık 10 gündür.

Köpeğinize yapılan teşhisten sonra bu hastalık, tedavinin ne kadar hızlı ve etkili aldığı ile doğrudan ilintilidir. Fakat tedavi süreci yaklaşık olarak 2 hafta sürmektedir.

Köpeklerde Kanlı İshal Bulaşıcı Mıdır?

Evet. Köpeklerde kanlı ishal oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu sebeple köpeğinizin temas ettiği nesnelere, yerlere dikkat etmeniz önerilmektedir.

Köpeklerde Kanlı İshal Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Anne sütünden kesilmiş yavru köpeklere yapılır. Yavru köpek 16 – 18 haftalıkken bu aşı uygulanmalıdır.

Köpeklerde Kanlı İshal İnsana Bulaşır Mı?

Hayır. Parvovirüs köpeklere özgü bir virüstür. İnsanlarda hastalığa sebep olmaz.

Köpeklerde Kanlı İshal İyileşme Belirtileri Nelerdir?

Teşhis konulan ve tedavisine başlanan köpekte, dışkının düzelmesi halsizliğinin geçmesi enerjisinin yerine gelmesi gibi olumlu davranışsal değişimler iyileşme belirtileri olarak sıralanabilir.

Köpeklerde Kanlı İshal Kediye Bulaşır Mı?

Bu oldukça bulaşıcı hastalığa kedilerin de yakalanması mümkündür. Fakat direkt olarak köpeklerden kediye geçmediği veteriner hekimler tarafından belirtilmiştir. Yine de böyle bir şüpheniz olması halinde, en kısa sürede veteriner hekim ile görüşmeniz en sağlıklı yol olacaktır.

 


Yorumlar
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...