SPK Lisanslama Nedir?

SPK lisanslarına sahip olmak kariyerinizde etkili olabileceği gibi dikey veya yatay yükselmenizde de kıstas olarak kullanılabilmektedir. Sermaye piyasası alanında çalışmak isteyen kişilerin mesleki tecrübelerini gösteren lisans belgesidir.

Sermaye piyasası alanında yönetici, değerleme uzmanı,türev araçlar personeli, kurumsal yönetim derecelendirme uzmanı ve kredi derecelendirme uzmanı olarak çalışmak isteyenler SPK lisanslaması alması gerekmektedir. Lisansı almak için başvuru yapılması, sınava girilmesi ve gerekli belgelerin teslim edilmesi gerekmektedir.

SPK Sınavı Nedir?

SPK sınavı (Sermaye Piyasası),sermaye piyasası alanında personel, yönetici, türev araçlar personeli, değerleme uzmanı, kredi derecelendirme uzmanı ve kurumsal yönetim derecelendirme uzmanı olarak çalışanların mesleki yeterliliklerini ölçmek için yapılan bir sınavdır. Sınav sonucunda ise bilgi ve tecrübeleri gösteren lisans belgesi verilmektedir. SPK lisanslama sınavında (temel düzey sınavı için) sıralamış olduğumuz derslerden sorular gelmektedir:

-genel ekonomi

-sermaye piyasası kanunu, ilgili kanunlar ve etik kurallar

-menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçları

-hisse senedi piyasaları

-tahvil ve bono piyasaları

-diğer teşkilatlanmış borsa ve piyasalar

-ilgili vergi kanunu

-temel finans matematiği, değerleme yöntemleri, muhasebe ve mali analiz dersi

-takas ve operasyon işlemler.

SPK Lisanslama Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sınavı geçerek lisans almaya hak kazanan adaylar, lisanslarını almak için “SPL Başvuru Sistemi” üzerinden başvuruda bulunulur. Lisans başvuru ücreti kredi kartı ile sistem üzerinden ödenir, ödeme sonrasında Başvuru Aday Beyan Formu’nun çıktısını alınarak imzalanır ve gerekli diğer belgelerle birlikte kargo, kurye, postayla veya elden SPL’ye teslim edilmesi gerekir. 

SPK Lisanslama İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Öncelikle Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı ve Konut Değerleme Lisansı için en az 2 yıllık herhangi bir bölümde üniversite eğitimi alınmış olması gerekmektedir.

Diğer tüm lisanslar için ise herhangi bir bölümde 4 yıllık üniversite eğitimi alınmış olması gerekmektedir.

1- İmzalanmış “Başvuru Aday Formu”

2-“T.C. Nüfus Cüzdanı fotokopisi veya T.C. Kimlik Kartı fotokopisi”

3-“Yükseköğretim mezuniyet durumunu ispat amacıyla e-Devlet uygulaması üzerinden temin edilen barkodlu Mezun Belgesi (mezun Belgesi’ni e-Devlet’ten temin edemeyen adayların, yükseköğretim mezuniyet durumunu gösteren diplomalarının noter onaylı örneğini Kuruluşumuza sunmaları gerekmektedir.),”

4-“Bir üst lisansa başvurulması halinde daha önce alınmış olan bir lisans belgesi var ise ilgili lisans belgesinin aslı.

SPK Lisanslama Ne İşe Yarar?

SPK lisanslarına sahip olmak kariyerinizde etkili olabileceği gibi dikey veya yatay yükselmenizde de kıstas olarak kullanılabilmektedir. Zaten belirli lisans belgelerine sahip olmayan kişilerin finans kuruluşlarında ve halka açık şirketlerde belirtilen görevlerde çalıştırılmasına kanunlar bakımından imkanı yoktur. Bu belgelere sahip olmayanların olası bir kriz zamanında işten çıkarılma riskleri çok yüksektir. Bundan dolayı gerekli lisans belgelerine sahip olmayanların SPK lisansı alması daha iyi olacaktır.

Ayrıca SPK lisans belgeleri, faaliyet alanlarına ve konularına göre farklılık göstermektedir. Sekiz tane alınabilecek lisans türleri vardır. Bunlar:

-Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı

-Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2 Lisansı

-Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı

-Türev Araçlar Lisansı

- Gayrimenkul Değerleme Lisansı

- Konut Değerleme Lisansı

- Kredi Derecelendirme Lisansı

- Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı 

Her bir lisans için ayrı SPK lisans sınavı düzenlenmektedir. İstediğiniz lisansı almak istiyorsanız sınavına katılarak başarılı olmanız gerekmektedir.SPK lisans sınavlarında belirli bir başarı düzeyi elde etmeniz gerekmektedir.

 

 

Yorumlar
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...