Spor Spikeri Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Radyo, televizyon ve internet gibi medya kuruluşları aracılığıyla spor müsabakalarını sunan kişilere spor spikeri denir. Spor spikeri olmak için ne yapılmalıdır, hangi bölüm okunmalıdır, spor spikerlerinin maaşları ne kadardır sorularının cevabı niteliğinde bu yazıyı sizin için bir araya getirdik.

Spor spikeri, televizyon, radyo ve internet gibi çeşitli medya kuruluşları aracılığıyla spor etkinliklerini sunan görevli kişilere verilen mesleki unvana verilen isimdir. Spiker olmak isteyenler haber, program ya da spor spikerliğine merak salanlar spikerlik kursları sayesinde gerekli bilgi ve becerileri edinebilir.

Spikerlik kursu eğitmenleri sektöründe deneyimli ve tanınan isimlerinden oluşuyorsa spiker olmak isteyenlere başarılı bir kariyerin yolu açılır. Diksiyon, ses, nefes, tonlama, vurgu ve diğer spikerlik mesleğini yapmak için gerekli olan konularda alınacak eğitimler, bu mesleği daha profesyonel bir şekilde yapmayı sağlayacaktır.

Spor spikerlerinin temel görevleri, çeşitli spor etkinlik haberlerini raporlamak ve yayınlamaktır. Bununla birlikte meslek profesyonellerinin diğer sorumlulukları;

Antrenör ve sporcularla röportaj yapmak,

Yayına uygun haberleri belirlemek,

Maç sunumu öncesi özellikle yabancı sporcu isimlerinin doğru telaffuzlarını öğrenmek,

Maç başlamadan önce stadyumun özelliklerini ve sporcuların geçmiş başarılarına dair bilgileri dinleyici veya seyircilere aktarmak,

Maç anında dinleyicilere oyunun tüm detaylarını naklen aktarmak,

Maç durduğunda ya da devre arası verildiğinde oyunla ilgili teknik bilgileri dinleyicilere sunmak,

Güncel spor müsabakası etkinliklerini eksiksiz bir şekilde iletmek,

Dinleyicilerin müsabakaya ilgisini devam ettirmek için dinamik bir sunum gerçekleştirmek,

Seyirciyi bilgilendirmek için ilgi çekici geçmiş spor olaylarını veya istatistiklerini dinleyici veya izleyicilere sunmak

şeklinde sıralanabilir.

Spor Spikeri Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalıdır?

Spor spikeri olmak için üniversitelerin Radyo, Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon ya da Televizyon Sporciliği ve Programcılığı Bölümlerinden birinden mezun olmak gerekir.

İyi bir spor spikeri olmak için üniversitede 4 yıl boyunca eğitim alınmalıdır. Bununla beraber Diksiyon Eğitimi, Spor Spikerliği Eğitimi gibi mesleki sertifika programlarına katılan kişiler de spor spikeri olarak çalışabilmektedir. Bu sertifika programları ise yaklaşık 2 ay ile 3 ay civarında sürmektedir.

Ancak yine de kişilerin televizyon ve radyo dünyasında kendilerini geliştirmeleri gerekir. Kamera ve mikrofon önünde pratik yapılması mesleğe hakim olmak için en önemli adımlardır.

Spor Spikeri Ne Kadar Maaş Alır?

Spor spikeri maaşı, ortalama 9.000 TL’dir. Ancak maaşlar arasında ciddi farklılıklar vardır. Büyük bir spor kanalında görev yapan spikerler çok büyük rakamlar alabiliyorken yerel bir kanalda görev yapan spikerler çok daha düşük rakamlar almaktadır.

Spikerlerin maaşlarını etkileyen birçok unsur vardır. Ancak bunlardan en önemlisi görev icra edilen medya kuruluşudur. Ülkemizde 500 fazla kanal ve bunlarda binlerce spikerliği yapan görevli istihdam ediliyor. Ulusal çapta yayın yapan ve izlenen kanallarda görevli spikerler aylık 25.000 TL ile 35.000 TL arasında maaş alırken; daha küçük çaplı medya kuruluşlarında ise spor spikeri maaşları asgari ücret seviyesinde seyretmektedir.

Spor Spikerinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

İyi bir spor spikerinde bulunması gereken pek çok nitelik vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;

– İyi kontrol edilmiş bir ses ve diksiyona sahip olmak,

– Etkili iletişim tekniklerine hakim olmak,

– Sunum yapacağı spor dalına dair detaylı bilgi edinmek,

– Spora karşı ilgili olmak

– Tempolu çalışma ortamına uyum sağlamak,

– Değişken mesai dilimleri dahilinde çalışabilmek,

– Ekip çalışması gerçekleştirebilmek,

– Seyahat engeli bulunmamak,

– Dış görünüşe özen göstermek,

– Erkek adaylar için askeri yükümlülüğü bulunmamaktır.



Yorumlar
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...