Tarımla uğraşan kişilerin merak ettiği tarım sigortası nedir, nasıl yapılır, caiz midir gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Üreten halkın, çiftçilikle uğraşan kişilerin desteklenip birçok olumsuz durumdan korunması adına tarım sigortasına ihtiyaç duyarlar. İklimsel şartlar nedeniyle ortaya çıkan sorunların önenebilmesi, doğal afet sebebiyle meydana gelebilecek zararları en aza indirebilmek adına devlet destekli tarım sigortaları mevcuttur. Bu işlem Türkiye’de Tarım Sigortaları araçlığıyla ilerlemektedir. Sel yangın gibi doğal afetlerde örnek vermek gerekirse bir yangında kümes hayvanların yanması, çiftçinin sağlığını kaybetmesi gibi durumlarda devlet çiftçiye tarım sigortası sayesinde destek sağlamaktadır.
Tarım işleriyle uğraşan özelikle daha az prim ödenmesi sebebiyle kadınların tercih ettiği tarım sigortasını yapabilmek için tarım işlerinde süresiz uğraşıldıklarına dair olan belgenin muhtarlıktan, birlikten, il ve ilçe tarım müdürlüklerinden onaylandıktan sonra kimlik fotokopisiyle beraber yaşadıkları yerde bulunan sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunabilir.
Kısaca sigortayı yapabilmek için;
· Başvuru formunu doldurup bağlı olan muhtarlığa onaylatıp, il ve ilçe müdürlüğüne gidilerek mevcut form onaylatılır ardından nüfus cüzdanına form eklenerek SGK il veya ilçe müdürlüğüne gerekli belgeler teslim edilir. Evrakların tesliminden 1 ay sonra SGK’nın gönderdiği formla birlikte vakıf bank yada ziraat bankasına teslim edilir. Teslim ettiğiniz bankaya prim ödemelerine başlayabilirsiniz.
Tarım sigortası üretici halkın, çiftçinin desteklenmesi birçok olumsuz koşuldan korunabilmeleri amacıyla uygulanan bir sigorta türüdür ve bu sigortadan tarımla uğraşan çiftçiler yararlanabilir. Çiftçilerin yanı sıra mevsimlik günlük işlerde çalışan kişilerde bu sigorta türünden yararlanabiliyorlar. SGK oranla prim ödemeleri daha az olduğu için genel anlamda kadınlar arasında tercih ediliyor. Tarım kredisini şahıs kendi adına öderken SGK’da prim işveren tarafından ödeniyor.
Bu sigorta türünden yararlanabilmek için tarım sektöründe çiftçi olarak süresiz çalışmak, SSK, Bağkur gibi yerlerde sigortasının olmaması veya oralardan emekli olmamak, 18 yaşını doldurmuş olma şartları aranmaktadır.
Sigorta primlerini kendileri ödeyerek emekli olmak isteyen çiftçinin bu sene ödeyeceği en düşük prim, 1601.81 TL’dir.
Borcu bulunmayan tarım hazine tarafından 5 puanlık hazine desteği alan çiftçilerin dahi aylık ödeme miktarı, bin 486 lira 97 kuruş.
Tarım sigortası için form doldurulur, bağlı olan muhtarlığa onaylatılır, mevcut form bağlı olan il içe müdürlüğüne gidilerek onaylatır forma nüfus cüzdanı fotokopisi eklenip SGK’ya teslim edilir.
Çiftçi sigortasını devlet ülkeye yeterli gıda girebilmesini sağlamak amacıyla verir. Çiftçinin devlet desteğine ihtiyacı olduğu için bu sigorta türü caizdir.
Çiftçiler 36 ay vade imkanıyla 50 bin TL’ye yakın para çekebilirler.
İsteğe bağlı olan sigortalarda sadece sağlık sigortası ödenmektedir. Doğum sigortası gibi avantajları bulunmamaktadır.