Taşımacılık sektöründe faaliyet göstermek isteyen kişiler için, taşımacılık sektörünün bilinmesi gerekenleri, taşımacılık nasıl yapılır gibi soruların cevabını yazımızda verdik.
Yüklerin güvenli ve sağlam bir biçimde en ekonomik ve en hızlı hareket imkanı sağlanmasına taşımacılık denir. Diğer taşıma türlerine oranla daha uygun fiyatlı olması tercih sebebidir. Taşımacılık kendi içinde birçok sınıfa ayrılabilir. Taşımacılık ülke içinde yapılıyorsa yurtiçi taşımacılık ülke sınırları dışında yapılıyorsa uluslararası taşımacılık olarak ayrılabilir. Taşıma karayolları, deniz, hava, demiryolu gibi ulaşım türüne göre de sınıflara ayrılabilir. Eğer taşıma başlama ve bitişine kadar tek bir vasıtayla devam ediyorsa bu duruma unimodal birden fazla araçla ve taşıma türüyle devam ediyorsa multimodel denilir.
Teknolojinin yenilenip gelişmesinin yanı sıra taşımacılık sektörü de hızla gelişmektedir. Küçük yüklerin taşınmasına parsiyel taşımacılık adı verilir. Parisyel taşımacılık türünde yükler müşteriden alınır ve yükler teslim edilmesi gereken yere teslim edilerek işlem tamamlanmış olur. Bir başka taşımacılık yöntemi de intermodaldır. Bu taşımacılık türünde kullanılan araç değişmeden en az iki tane taşıma yöntemi kullanılarak yapılır.
Yükler sevkiyat başlarken hangi araca konuldu ise sevkiyat sonuna kadar o araçta bulunurlar. İntermodal taşımacılıkta değişen tek şey taşıma modudur. Taşınmaya denizyolu ile başlanan bir şey demiryolu ile devam edebilir. Bu taşıma işlemi yapılırken ürünlerin içinde bulundukları konteynerlar da değişiklik olmaz. Ürünler taşınırken temasta bulunmamak hijyen ve güvenlik koşulları için oldukça faydalıdır.
Taşımacılık yapabilmek için SRC belgesine, K yetki belgesine, psikoteknik raporuna ihtiyaç duyulur. Bunlara sahip firma ve sürücüler sadece taşıma yapabilirler.
Yük bakımında ve taşınılması özel olan ürünleri taşımak için özel donanıma sahip araçların trafiğe çıkabilmesi için gerekli belgelere ihtiyacı vardır. Çünkü bu tür yük araçları trafiği tehlikeye sokabilecekleri için kesinlikle özel izin belgeleri olması gerekir. Özel izin belgesi olmadan yola çıkan araçlar, trafikte denetime uğradıklarında 384 TL para cezasına çaptırırlar. Sürücü de özel izin belgesi alana kadar trafikten men edilir. Taşımacılık izin belgesi Karayolları aracılığıyla alınır.
21 yüzyılda en büyük gelişiminin ulaşım sektöründe gösterildiği araştırmalar sonunda tespit edilmiştir. Taşımacılıkta vergi oranı %8dir.
Taşıma firmalarının kurulumu ortalama bir hafta kadar bir süre sürmektedir. Bu süre sonunda firmalar gerekli belgeleri toplayıp fatura kesebilecek konuma gelmeleri gerekiyor. Hangi kuruluş türünü seçeceklerine karar vermeleri lazım. Kuruluş için izin başvuruları aşağıdaki yerlere yapılması gerekmektedir.
· Vergi dairesi
· Sosyal Güvenlik kurumu
· Belediye
· Ticaret ve meslek odaları
· Ulaştırma Bakanlığı
Kuruluş yapan firmaların her ay yapacakları maliyetler aşağıdaki gibidir;
· Her ay KDV
· Çalışanlarınızın sigorta prim ödemeleri
· Üç ayda bir geçici vergi ödemesi
· Yılda bir yasal defter takibi
· Aylık mali müşavir ücretleri
· Üç ayda bir sabotaj