Muhabbet kuşunun yaşını saptarken gözlemlenen pek çok kriter bulunmaktadır. Bu yazıda, yaşlı muhabbet kuşunun nasıl anlaşıldığı ve görülen hastalıkların neler olduğu, yaşlı muhabbet kuşunun nasıl eğitildiği ve yaşlı muhabbet kuşu konuşur mu sorusunun yanıtını sizler için bir araya getirdik.
Muhabbet kuşunun yaşını belirlemek için birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Baş çizgilerine bakmak, gözleri incelemek ve çene rengini saptamak en sık başvurulan yöntemlerdendir. Bu yöntemleri daha detaylı bir şekilde açıklamak gerekirse;
Baş Çizgisi Manşetleri: Albino veya tek renkli muhabbet kuşları dışında neredeyse tüm muhabbet kuşlarının baş manşetleri bulunur. Bu manşetler yaşlandıkça geriler.
Muhabbet kuşları gençken, kafaları açık renktedir. Alınları ise 4-5 ay içinde kapanmaya ve büyümeye başlar. 6-7 ay sonra yetişkin bir kuş haline gelindiğinde, gözle görünür çizgileri ortadan kaybolur ve tamamen temiz bir kafa oluşur.
Gözler: Muhabbet kuşlarının yaşını belirlemek için en önemli ikinci yöntem gözlerini incelemektir.
Yavru kuşların gözleri tamamen siyah olur. 6. aydan sonra göz çevresinde halka şeklinde koyu bir gri iris ortaya çıkmaya başlar. 8-9 aydan sonra koyu gri olan bu irisin rengi yavaş yavaş açılmaya başlar. Muhabbet kuşunun yaşı ilerledikçe gözlerinin çevresindeki halka şeklindeki iris beyaz bir renk almaya başlar.
Çene Rengi: Yavru muhabbet kuşlarının çene ve gaga renkleri daha açıkken, yetişkin veya yaşlı kuşlarda bu rengin daha koyu olduğu gözlemlenir.
Muhabbet kuşu eğitiminde en önemli etkenlerden biri kuşun yaşıdır. Yaşlı kuşların eğitimi yavru kuşlardan çok daha zordur. Eve yeni gelen kuşun eğitimine başlanmadan önce ortama alışması için 1 hafta kadar süre verilmelidir. Bu süreden sonra ele gelme eğitimleri uygulanabilir. Eve ve size alışan kuşun yemi ve suyu her gün temizlenmelidir. Ayrıca kafesin temiz tutulması da kuşun rahatlığı ve sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Eğitimine başlarken öncelikle kuşa ödül verilmesi gerekir. Örneğin kuşun yapması istenilen şeyleri tamamlarken hoşuna gidecek ödül maması ile bu davranışı ödüllendirilmelidir. Ödülü gören kuş heyecanlanacak ve mutlu olacaktır. Bu yöntem tekrarlanırsa kuş kısa sürede komutlara alışacak ve isteklerinizi yerine getirmeye başlayacaktır.
Muhabbet kuşlarının çiftleşmesi için önce yavruluk döneminden çıkarak erişkin bir kuş olmaları gerekmektedir. Dişi muhabbet kuşları ortalama 8 ayda erkek muhabbet kuşları ise 6 ayda yetişkin kuş olurlar. Bu aylardan sonra çiftleşme gerçekleşebilir. Muhabbet kuşlarının çiftleşme zamanı belli değildir. Ancak belirli aya geldiklerinde ve yetişkin kuş olup olgunluğa eriştiklerinde uygun ortam sağlanırsa muhabbet kuşları çiftleşebilir.
Muhabbet kuşları da diğer evcil hayvanlar gibi hasta olabilmektedir. Bu nedenle kuşun hasta olduğunu gözlemlemek ve tedavi için veteriner hekime götürmek gerekmektedir.
Muhabbet kuşlarında en sık görülen hastalıklar;
Mantar Hastalığı
Sindirim Sistemi Bozukluğu
Solunum Yolları Hastalıkları
Çiçek Hastalığı
İshal
Bronşit Hastalığı
Astım Hastalığı
Romatizma
şeklinde sıralanmaktadır.
Yavruluk dönemi geçmiş bir kuşu konuşmaya alıştırmak biraz daha zor olmaktadır. Yavru muhabbet kuşu doğası gereği ötmeyi hemcinslerinden öğrenir. Eğer yavru kuş anne ve babasından ötmeyi öğrenmeden ayrılır ve tek olarak eve getirilirse konuşmaları aynı bir ötme gibi kabullenerek sesi taklit etmeye çalışır. Burada önemli olan konu, muhabbet kuşunun başka bir kuş sesini duyması engellemektir.
Ancak yetişkin veya yaşlı bir muhabbet kuşunun da, yeterince sabır ve ilgi gösterildiği taktirde konuşmayı öğrendiği görülmektedir.